fbpx Skip to main content

Familievergadering

Met elkaar in een huis wonen is niet altijd gemakkelijk, want: zoveel mensen, zoveel wensen. Geregeld een familievergadering plannen is dus niet zo gek. Het geeft kinderen eigenaarschap, een gevoel van verantwoordelijkheid, het stimuleert probleemoplossend vermogen en het verbindt.

Er zijn gezinnen waar wekelijks of maandelijks een familievergadering gehouden wordt. Die voorspelbaarheid geeft rust: wanneer kinderen ergens mee zitten, weten ze dat er tijdens de familievergadering sowieso ruimte voor is.

Tips:

Stel een voorzitter aan.

De eerste keer kun je als ouder voorzitter zijn om te laten zien wat de bedoeling is, maar mocht je een maandelijkse of wekelijkse familievergadering willen inplannen, rouleer dan ook vooral. De voorzitter stelt de vragen en zorgt ervoor dat iedereen genoeg aan het woord komt.

Leg afspraken vast

Soms worden er fantastische oplossingen bedacht tijdens familievergaderingen, denk bijvoorbeeld aan het eeuwige jassen-op-de-grond-probleem. Leg afspraken die gemaakt worden vast en spreek bijvoorbeeld af dat de afspraak een succes is wanneer het 4 van de 7 keer lukt.

Nog een tip: maak de afspraken visueel door ze bijvoorbeeld op een post-it te schrijven en op een vaste plek te hangen. Zorg dat het er niet te veel per maand/week zijn.

Vaste rondes

Als je de vergadering vaker wil laten terugkomen, is het slim om met vaste rondes te werken.

Een voorbeeld:

Ronde 1

Wat hebben we afgelopen week gedaan?

Ronde 2

Wat ging afgelopen week wel/niet goed?

Vervolgvragen:

  • Waarom was dat? 
  • Wat kon er beter? 
  • Wat vond je fijn?
  • Wat vond je niet fijn?
  • Hoe kunnen we het anders aanpakken? 

Ronde 3

Een complimentenronde.

Iedereen geeft iedereen een complimentje over wat hij/zij goed deed afgelopen week. Een mooie tekening, iets aardigs gedaan of heerlijk gekookt? Stuk voor stuk mooie momenten om te becomplimenteren.