fbpx Skip to main content

Het pannenspel

Het ‘pannenspel’ is ook wel bekend als ‘the bucket game’ of ‘slakommen’ en wordt vaak gespeeld op feestjes, tijdens familiebijeenkomsten of met vrienden. Hier is een basisuitleg van hoe het spel gespeeld wordt:

Benodigdheden

Het spelverloop

Maak 2 of meer teams van minimaal 2 personen. Iedereen schrijft op een stukje papier 1 ding, 1 dier en 1 persoon. Zorg dat niemand kan zien wat je opschrijft, vouw je 3 papiertjes dicht en stop alles in de pan. Ben je bijvoorbeeld met z’n zessen, dan zitten er dus 3 x 6 = 18 briefjes in de pan.

Klaar? Dan kan het spel beginnen. Er zijn 3 rondes: omschrijven, uitbeelden en 1 woord.

Ronde 1

Zet de timer op 30 seconden. Persoon 1 van team 1 heeft nu 30 seconden de tijd om zo veel mogelijk briefjes uit de pan te omschrijven, zonder het woord of een deel van het woord te mogen benoemen, ook niet in een andere taal. Ook aanwijzen is niet toegestaan.
Raadt een ander teamlid wat er op het briefje staat, dan leg je het briefje apart en heeft dat team een punt. Daarna is persoon 1 van team 2 aan de beurt. Zo ga je om en om door, net zo lang tot de pan leeg is. Het team met de meeste briefjes, wint ronde 1.
Belangrijk: je mag een briefje dat je gepakt hebt niet wegleggen voordat het geraden is.

Belangrijk: je mag een briefje dat je gepakt hebt niet wegleggen voordat het geraden is.

Ronde 2

Stop alle briefjes weer in de pan en ga door naar ronde 2: uitbeelden. Het principe is hetzelfde, alleen moet je de briefjes nu uitbeelden. Lijkt makkelijk, maar dat is het vaak niet. Probeer maar eens een cactus uit te beelden. Of Ivo Niehe. Of een paradijsvogel. Tja, ik zei het toch: het is moeilijker dan het lijkt.

Let goed op, tijdens deze ronde mag je geen enkel geluid maken en ook aanwijzen is niet toegestaan.

Ronde 3

Dan de laatste ronde: één woord. Alle briefjes gaan weer in de pan. Staat de timer aan? Dan heb je 30 seconden om met 1 woord zo veel mogelijk briefjes te omschrijven. Als het goed is, heb je de briefjes al 2 keer voorbij horen komen. Goed nadenken dus! Is de pan leeg? Dan tel je de punten weer op. Het team met de meeste punten, wint!

Je kunt er nog een vierde ronde aan toevoegen. Dan mag je alleen 1 geluid maken bij elk briefje. Hilarisch!

Tip: wijs een spelleider aan die toezicht houdt op het naleven van de regels, want het kan er soms hard aan toe gaan…