fbpx Skip to main content

Van regels opleggen naar overleggen is voor jou als ouder een enorme stap. We leggen graag uit waarom we tóch hopen dat je hem neemt, want er valt veel mee te winnen bij die puber van jou.

Wie wil dat zijn tiener straks eigen beslissingen kan nemen? Wie hoopt dat zijn tiener straks een eigen verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelt? We vullen niet graag andermans antwoorden in, maar bij deze durven we redelijk te stellen dat je hand op zijn minst voorzichtig de lucht in gaat. Want we willen allemaal onze kinderen zo goed mogelijk afleveren. 

Dus probeer eens te bedenken wat je hoopt dat je tiener straks zelf kan als je hem uitzwaait. Moet hij in staat zijn zichzelf zo nu en dan op tijd zijn bed in te schoppen? Heeft hij enig waarom en hoe je die telefoon uit jezelf weg legt? is hij af en toe tegen de lamp gelopen door foute beslissingen en heeft hij ondervonden hoe het beter kan? 

Op het moment dat je begint samen te werken, zul je merken dat je ongemerkt aan heel veel van die dingen werkt. 

In voorbereiding op het uitvliegen willen pubers steeds vaker alles lekker zelf bepalen. Zo zit hun brein nou eenmaal in elkaar. Wanneer je blijft opleggen, zonder ze een gevoel te geven dat ze ook wat te zeggen hebben in huis, leidt dat bij veel tieners tot opstandig gedrag of tot heel veel liegen en bedriegen, want de stakkers moeten toch wat. 

Beide aspecten zijn hele goede redenen om steeds meer samen tot regels te komen.

En je zult merken, onze tieners zijn vaak stukken redelijker dan wij denken. Als we ze maar de kans geven om dat te zijn.

Leave a Reply