fbpx Skip to main content

Als het aan Mieke ligt wordt 2023 HET jaar van de familietradities, want als iets een gezin verbindt… Tradities bezorgen je de leukste en mooiste momenten met de mensen die je het allerliefst hebt, geven een schat aan herinneringen, bezorgen warme gevoelens en zorgen echt voor dat wij-gevoel. Ook bij je puber. 

In haar huis zijn de tieners gek op toetjesavond (alleen maar toetjes eten) en snoep-en-fijn-avond (again: iets met heel veel lekker eten). En wat dacht je van een wekelijkse of maandelijkse spelletjesavond, pyjamadag of game-avond? 

Toen we bespraken welke familietradities en rituelen wij nou eigenlijk vroeger hadden, zagen we duidelijk niet hetzelfde voor ons. Miek riep meteen: ‘Wit brood op zaterdag!’ Maar even serieus, waar stond in de nineties geen wit brood op tafel in het weekend? Daar word ik niet heel warm van. ‘Snoepjes in de middag dan!’ Dat fenomeen kende ik in zijn geheel niet uit onze jeugd. Ik kan me vooral herinneren dat ik het rijk alleen had en ik die hele snoeptrommel kon leegrausen. Enig ritueel inderdaad. Voor mezelf. 

We schelen vijf jaar en de laatste tijd hebben we het er vaak over dat we eigenlijk een hele andere opvoeding hebben gehad. Mieke is opgevoed door onze beide ouders, ik vooral door mijn vader, die naast het verzorgen van het volledige inkomen, ook hoofdverantwoordelijk was voor het reilen en zeilen van een huishouden met vier kinderen. Want toen ik net drie was ontdekten ze bij mijn moeder een hersentumor. Mieke was toen al acht… Dat scheelt nogal. Beetje bij beetje nam de ziekte haar over. Ze overleed ruim veertien jaar later.

In een groot gezin waar één van beide ouders ernstig ziek is, is niet altijd ruimte voor bijzondere tradities en rituelen. En tja: er was in de jaren 90 natuurlijk ook stukken minder inspiratiemateriaal dan nu. Toch krijg ik het direct warm als ik denk aan onze ellenlange sinterklaasgedichten, het gourmetten met kerst en Pasen (regel: nooit meer dan één vleesje per keer op de plaat), het gezamenlijk meeblèren met Celine Dion in de auto (‘It’s all cooooming baaaack to meeee nowwwwwwww’) én het feit dat bij ons thuis praktisch alles kon en mocht. 

Aan welke tradities of rituelen van vroeger heb jij warme herinneringen? 

Leave a Reply